Egy ház - Hungária körút 15.
2020. május 03. írta: zuglói helytörténet

Egy ház - Hungária körút 15.

Az írás lehetne akár egy sorozat első darabja is. Célunk egy-egy emblematikus zuglói épület megidézése régi fotók, történeti dokumentumok, egyéni visszaemlékezések alapján. Vendégszerzőnk, Tumpek Zoltán ma egy, a századfordulón már bizonyosan állt épület nyomába ered.

"Tumpek Zoltán Zuglói képeslap- és papírrégiség gyűjtő vagyok. Ez a gyűjtőszenvedély immár 20 éve tart, igaz nem Zugló a fő gyűjtési területem, de igyekszem összegyűjteni minél több képeslapot és papírrégiséget a kerületről. Így lettem a tulajdonosa egy ritka zuglói képeslapnak. Egy olyan épületet mutat be az 1910-es évekből, amit a mai formájában sokan ismernek, hiszen több mint 120 éve a kerület egyik szimbóluma. Az épület a Hungária Körút – Kerepesi út forgalmas kereszteződésében áll, így naponta ezrek láthatják minden irányból. Az épület sarokház, a bejárat a Hungária Körút 15. alatt található, a Kerepesi úti oldal számozása  24.

kerepesi.jpgHungária krt-Kerepesi út sarok, 1910-es évek. Tumpek Zoltán gyűjteménye

 

Az építtető Bartalfy János és neje egy háromemeletes bérház tervezésére adott megbízást Hudetz Jánosnak, a korban sokat foglalkoztatott építőmesternek (többek között az ő tervei alapján épült meg a mai Szent István körút 25., a Rottenbiller u. 5/a, illetve a Damjanich utca 23. sz épület is). Az engedélyezési tervdokumentációt 1898-ban nyújtották be a főváros építési hatóságához.

 

fszalaprajz.jpg

A Hungária krt 15. sz ház földszinti alaprajza, x-szel a gyógyszertár jelölve, HU BFL - XV.17.d.329 - 32471

 

A képen jól látható,hogy impozáns háromemeletes épületről van szó. A sarki lakások felett süveg formájú kupolát helyeztek el az építők. Az első és második emeleten az ablakok fölötti homlokzati díszek emeletenként változnak.  A második és a harmadik emelet magasságában lévő faragott, díszített fejek ma is megvannak. A legalsó szinten kereskedelmi és szolgáltató üzletek kaptak helyet, központi részén a gyógyszertárral (erről később még írni fogok).

Én az 1970-es évek elején kerültem kapcsolatba az épülettel amikor édesanyám elmesélte, hogy a Hungária körúti kapubejáró mellett működő fodrászüzletben kezdte meg fodrász pályafutását az 1960-as évek elején. Később mint iskolás naponta haladtam el az épület előtt, és mindig megnéztem az épület tetején elhelyezett Casco feliratot (két autó kerék között, esténként kivilágították). Ekkor még járt a HÉV a Keleti Pályaudvarig, és működött a józsefvárosi oldalon a kis piac, mely jelentős forgalmat bonyolított le szombatonként. A környék jelentős változáson esett át. Megszűnt a HÉV- forgalom az időközben átadott metró miatt, majd az 1970-es évek közepétől megszűnt a piac is.

92650.jpg

A Hungária krt 15. háborús sérülésekkel a homlokzaton, 1947. (fortepan 92650)

 

91691.jpg

Metróépítés a Kerepesi úton, háttérben a Hungária krt 15. 1951. (fortepan 91691)

 

128443.jpg

A kis piac, a józsefvárosi oldalon, háttérben a Hungária krt 15., 1969. (fortepan 128443)

 

cseplo.jpg

Utcakép Schiffer Pál Cséplő Gyuri c. filmjének forgatásáról, 1976-ból. A háttérben a Hungária krt 15., a háztetőn az általam mindig megcsodált Casco reklám felirat a két kerék között. (forrás: fortepan_44329)

 

Nem csak a környék változott meg azonban, hanem maga az épület is . A sarki részen a tetőről valószínűleg háborús sérülés miatt eltávolították az 1910 -es képen még látható süveg formájú kupolát, és az emeleti szinteken lévő ablakok erkélyt kaptak. A kereskedelmi és szolgáltató egységekben is változás állt be , megszűnt az édesanyám által említett fodrászüzlet, és a sokak kedvence, a Medve cukrászda is már csak a múlt emléke. A gyógyszertár bejárata mellett lévő virágpavilon is máshova került.

Fentebb már írtam a gyógyszertárról. Itt szeretném megjegyezni a kedves olvasóknak, hogy a Kerepesi út 24. szám alatti BENU gyógyszertár idén ünnepli megnyitásának 120. évfordulóját. Szilvássy Gy László gyógyszerész nyitotta meg Pannónia gyógyszertár néven.

maihung.jpg

Utcakép  2020. május 1-jén. Fotó: Tumpek Zoltán

 

 

A Pannónia gyógyszertár

A belügyminiszter személyes jogú gyógyszertár felállítását engedélyezte Szilvássy G. László gyógyszerésznek a 71.013-1900. B. M. számú rendelettel. Az engedély a Kerepesi út és a Ferencz József laktanya környékét jelölte meg. A gyógyszertár 1900. november 15-én nyílt meg.

Szilvássy Gy. László 1869. július 16-án Jászberényben született. A Budapesti Tudományegyetemen 1891. október 27-én gyógyszerészi oklevelet szerzett. Bekapcsolódott a gyógyszerészi közéletbe is, a Budapesti Gyógyszerész Testület alelnöke volt 1924-1927 között, majd tiszteletbeli alelnök. A Királyi Magyar Természettudományi Társulat tagja volt. Hosszabb betegség után 1943. május 14-én halt meg. Ezt követően az özvegye volt a haszonélvező tulajdonos. 1946-tól Nyéki Béla volt a gyógyszertár hatósági kezelője.

szilvasy.jpg

Szilvássy Gy László 1869-1943 a Budapesti Gyógyszerész testület
alelnöke a Pannónia Gyógyszertár tulajdonosa. forrás: FSZEK fotógyűjtemény

 

Végezetül álljon itt egy rövid cikk részlet az 1925-ben megjelent Gyógyszerészeti közlönyből.

"A Budapesti Gyógyszerész testület alelnökének negyedszázados gyógyszertár tulajdonosi jubileuma .
A Budapesti Gyógyszerész testület első alelnöke, aki meghitt keretekben barátainak kifejezetten szűk körében ünnepli gyógyszertár tulajdonosi mivoltának 25-ik évfordulóját. Ez alkalomból mint érdekes dolgot följegyezzük, hogy 1900-ig vagyis addig az évig, melyben Szilvássy Gy László gyógyszertárát megnyitotta összesen 71 Patika működött Budapesten . Ma pontosan kétszer annyi van. Szilvássy jubiláló alelnök urat tehát, mint a kevés kivételek egyikét üdvözöljük abban a hiszemben, hogy a Budapesti Gyógyszerész Testület is meg fogja találni annak a módját, hogy ez évforduló alkalmával megbecsülésének kellő formában majdan kifejezést adjon."

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest14.blog.hu/api/trackback/id/tr5015657164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garay Klára 2020.05.03. 18:37:32

Nagyon érdekes az írás és a történet. Nem is hallottam még soha erről a házról. Köszönjük Tumpek Zoltánnak.
süti beállítások módosítása