A Csömöri úton Csömörre
2021. október 02. írta: zuglói helytörténet

A Csömöri úton Csömörre

Merre haladt a múlt században a Csömöri út nyomvonala? Hol állt pontosan a Rákos-patak kőhídja? És tényleg el lehet jutni a Csömöri úton Csömörre? Vendégszerzőnk, TÁBOROSI ATTILA írásából választ kapunk a kérdésekre.

hid.jpg

 

Aki valamennyire is járatos Budapesten, annak feltűnhetett, hogy Zuglóban is és a XVI. kerületben is található egy Csömöri út. Ezt el is lehetne intézni annyival, hogy a kettőnek nincs köze egymáshoz, hisz nincs kapcsolatuk egymással és különben is sokszor előfordul, hogy vannak azonos utca nevek más-más kerületekben. Ez esetben viszont az igazság izgalmasabb, hiszen a régi időkben a két Csömöri út egy volt.

Először is tisztázzuk, hogy a Csömöri út elnevezés irányjelző utat takar, és már egy több száz éve használt út, a Kerepesi vagy akár a Váci úthoz hasonlóan. A Csömöri út eredendőn a mostani Baross térnél kezdődött, ahol is kiválik a Kerepesi útból. A Thököly út elnevezést csak 1906-ban kapta egy szakasza, abból az alkalomból, hogy abban az évben Thököly Imre földi maradványai a Keleti pályaudvarra érkeztek be. Tehát kiindulva a Baross térről Zugló irányába, még nincs semmi különös a nyomvonalban. Tán csak annyi, hogy a régi időkben, a beépítetlenség korában (értsd: 150 éve és régebben), még nem voltak szögegyenes utak, viszont kisebb kurflikkal és ívekkel tarkítottak nagyon is. Ám amikor elérünk a mai Róna utcáig, elkezdődnek az érdekességek. Ott ugyanis a mai Bosnyák utcán folytatódott a Csömöri út és körülbelül teljes egészében annak a nyomvonalán érte el a mai Nagy Lajos király útját. Itt ugye felmerülhet a kérdés, hogy miért ez a hirtelennek mondható törés a Rónánál a nyomvonalban? Erre az előbb említett eredendő kanyargósság a válasz. Mivel a régi út is ívesebb volt, ezért az úgynevezett Bosnyák utcai törés sem volt akkora „törés”.

tores.JPG

Tehát a Nagy Laját elhagyva az út vett egy jobbos irányt és kikötött annál a pontnál, amit most Komócsy utca – Vezér utca saroknak ismerünk. Ez a nyomvonal hasonló, de nem keverendő össze a Bosnyák utca, piac és a megboldogult sportpálya mögötti részével, mivel a régi út gyakorlatilag keresztül szelte azt a területet, ahol most házak állnak. 

atvagas.JPG

 Ezután a régi Csömöri út pici kanyarral elérte a Rákos patakot, ahol is egy kőhídon haladt át. Ez a híd már nincs meg, mivel a második világháborúban találatot kapott és nem építettek újjá. Helyileg többé-kevésbé ott volt, ahol most a Termál utca és Bartl János utca közötti gyalogos fahíd.

 hid_2.jpg

 

A patak után pedig, mondhatni nyílegyenesen elérte a mostani Miskolci utcát. Viszont a Csömöri út ezen darabjának nyomvonala, nem keverendő össze a Bartl János utcával, ugyanis a régi út egy kicsit odébb volt és a mostani Miskolci utca 59.-be futott bele. A jelenlegi kvázi folytatólagossága a Bartl Lajos utcának a Lipótvár utcával már a praktikum vezérelte tudatos tervezés eredménye. Hiszen ne felejtsük el, akkor réges-régen még a Lipótvár utca sem létezett. Ám de álljunk meg itt egy szóra. Ugyanis a Csömörinek ez a patak és Miskolci között darabkája még a 2000-es évek elején is megvolt! Mivel ez egy üres placc volt, egy idő után a bolgárkertészek birtokba vették a területet és ha már volt ott egy kitaposott út, akkor azt ők is használták amolyan bejáró útnak, (körülbelül az 1970-es évek közepéig, amikor is az állam? vagy a tanács? kipaterolta őket), de persze a helyiek is közlekedtek rajta. 60-as évekbeli légifelvételeken még tökéletesen látszik az út, de egy 1992-es képen is kivehető. Végérvényesen a 2000-es években tűnt el, a már begyepesedett és sittel is tarkított útmaradvány, amikor a Paskál kaptár lakópark elkezdett igazán kiépülni.

patakossze.jpg 

Na és akkor most folytassuk az utat Csömörre. Tehát a jelenlegi Miskolci utca 59. telkén tett az út egy irányváltást és ismét szinte egyenes vonalban a mostani Cinkotai út 94. telkéig haladt, ahol pedig rákanyarodott a mostani Cinkotai út nyomvonalára.

cink.JPG

Jelzem, hogy ahogy a képen is látszik, ez a szakasz viszont nem összekeverendő a jelenlegi Zsigárd utcával. A jelenlegi Cinkotai 94-től pedig gyakorlatilag követte az út a jelenlegi Cinkotai út nyomvonalát, egészen a jelenlegi Mogyoródi útig. Ott ugyanis nem tört meg és futott bele a jelenlegi Fogarasi útba, ahogy ma teszi a Cinkotai út, hanem haladt tovább egyenesen, míg el nem érte a városhatárt (persze attól függ melyik évszázadban mi volt Pest városának határa), amit a XIX. század végétől már Körvasút képezett.

cinkota.JPG

Onnan pedig azon a vonalon futott tovább, amit ma a XVI. kerületi Csömöri útnak ismerünk és amin (kis kurflival a Szlovák útnál) a mai napig is eljuthatunk Csömörre.

Táborosi Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest14.blog.hu/api/trackback/id/tr6716706662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása