Nobel-díjas a Róna utcából - 100 éve született Harsányi János
2020. május 28. írta: zuglói helytörténet

Nobel-díjas a Róna utcából - 100 éve született Harsányi János

 

Száz éve, 1920. május 29-én született Harsányi János, Nobel-díjas közgazdász. Emlékét  vendégszerzőnk Gaál Emese, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszerésztörténeti Szakosztályának titkára, a Róna Patika gyógyszerésze idézi meg a következő írásban.

harsanyi_fenykep2.jpg

Harsányi János édesapja gyógyszerész volt, 1914-től a zuglói Őrangyal gyógyszertár tulajdonosa. A patika és a család lakása Harsányi születése idején a Szugló utca 16. szám alatt volt. Néhány évvel később a gyógyszertár a Bosnyák utca 1-be, az 1914-ben épült híres Vasalóházba költözött, ma is itt működik Róna Patika néven.

vasalohazuj.jpg

A Róna patika napjainkban, a Vasalóházban

 

Később Harsányi Károly megvette a Gyarmat utca 30 szám alatti villát, a család 1950-ig élt ebben a házban. Harsányi János 1937-ben leérettségizett a legendás Fasori Evangélikus Gimnáziumban, ugyanebben az évben országos matematikai versenyt nyert. Élete végéig hálásan és tisztelettel emlékezett volt iskolájára. 

  

harsanyi_erettsegi_bizonyitvany.jpg

Harsányi János érettségi bizonyítványa

 

Apja kérésére, és a patika örökölhetősége érdekében -érdeklődési köre ellenére -a Pázmány Péter Tudományegyetemen gyógyszerésznek tanult. Az egyetemi évek mentességet biztosítottak számára a munkaszolgálat alól,  gyógyszerész oklevelét 1942- ben vette át. Tanulmányai befejezése után az egyetemen szeretett volna maradni, származása miatt azonban ez csak nagy nehézségek árán sikerült.  Szabó Zoltán professzor alkalmazta  disszertánsként a Növénytan Tanszéken, ám a professzor halála után Harsányit behívták munkaszolgálatra. A keresztény-zsidó századba került, amely vatikáni mentességet élvezett, ezért Pest környéki gyárakban dolgozott. Szálasi hatalomátvétele után azonban a védettség megszűnt, a századot Ausztriába deportálták. Harsányinak a bevagonírozás előtt, a pályaudvarról sikerült megszöknie. A Jezsuiták Mária utcai rendházában talált menedéket. Szülei a gettóban élték túl a borzalmakat.

Ő maga, önéletírásában így emlékezik erre a korszakra: „1944 májusában behívtak munkaszolgálatra, Pest környéki gyárakban kellett árut vinnünk. Október 15-én Szálasiék átvették a hatalmat, de minket egy ideig a vatikáni védlevél megóvott. Nemsokára azonban kivittek a pályaudvarra deportálásra. Láttam, hogy itt a döntés pillanata. Nagyon sajnáltam otthagyni a hátizsákomat és szép pulóverem. A végén mégis otthagytam. Elég jó télikabát volt rajtam, az Északi teherpályaudvaron sok civil is sétált. Így levettem a sárga karszalagom és elvegyültem az emberek közt és szépen kisétáltam a pályaudvarról. A Mária utcai jezsuita rendház főnöke adott menedéket. Többször volt nyilas razzia, de házkutatás során nem találtak meg a nyilasok, pedig nem lett volna nehéz megtalálni engemet. Azt hiszem megvesztegették őket. 1945. január 17-én érkeztek meg az oroszok, akkor lettem újra szabad."

harsanyi_gyogyszereszi_oklevel.jpg

Gyógyszerészi oklevele

 

 

Az 1945 utáni évek


A Bosnyák utcai gyógyszertárat a háború után helyreállították és újraindították, de Harsányi inkább ismét egyetemi tanulmányokba kezdett.  Ezúttal az érdeklődéséhez közelebb álló filozófiát, szociológiát, lélektant hallgatott. 1947-ben doktorált filozófiából, majd a Társadalomtudományi Intézetben lett díjtalan gyakornok. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Klauber Annit. A kommunizmus előretörésével helyzete megnehezült az egyetemen, támadták marxista- ellenes, kommunista -ellenes magatartása miatt.
1948-ban visszament dolgozni az Őrangyal gyógyszertárba, amit édesapja a nevére íratott. 1950-ben, amikor híre terjed a gyógyszertárak államosításának, Klauber Annival eldöntik, hogy elhagyják az országot.

volt_harsanyi_villa.jpg

 

A Gyarmat utcai házat eladja a család, Harsányi Klauber Annival áprilisban emigrál. Emiatt a gyógyszertárat már májusban, az államosítás előtt elveszik édesapjától. Előbb Ausztriába mennek, majd a távoli földrészen, Ausztráliában, Sidneyben telepednek le. Magyar okleveleit az ausztrál hatóságok nem ismerték el, ezért csak fizikai munkakörben tudott elhelyezkedni. Közben tanult, két év alatt közgazdasági diplomát szerzett, majd előadó lett a Brisbane-i egyetemen.


1956-ban Rockefeller ösztöndíjjal Amerikába kerül, Arrow professzor mellé, itt ismerkedik meg a játékelmélettel. Két év után visszatér Ausztráliába,  közgazdasági doktorátust szerez, majd Canberrában egyetemi tanári kinevezést kap. Itt azonban nem tud intenzíven játékelmélettel foglalkozni, ezért 1961-ben véglegesen letelepedik az USÁ-ban, hátralévő életében a Berkley egyetemen él és dolgozik.

harsanyi_csaladi_kep_19681.jpg

Családi kép 1968-ból. Harsányi János feleségével, és fiúkkal Tommal


Amerikai munkássága alatt felkérik, hogy dolgozzon abban a munkacsoportban, amely az USA leszerelési és fegyverkorlátozási tárgyalásait segíti. Harsányi korlátozott információjú játékelmélete segíti a szovjet féllel való  tárgyalásokat. Az általa kidolgozott elmélet olyan helyzetekben alkalmazható,  amikor a tárgyalófelek nem ismerik egymás stratégiai céljait, taktikáját, sőt a szemben ülő delgáció tagjairól sincs ismeretük.
Évtizedekkel később, 1994-ben, Reinhard Seltennel és John Forbes Nashsel megosztva„ "a nem kooperativ játékok elméletében az egyensúly-elemzésre vonatkozó úttörő munkásságáért” közgazdasági Nobel-díjjal tüntetik ki. 80 éves korában, 2000-ben hunyt el. Emlékét hajdani gimnáziumában szobor, a Vasalóház falán pedig emléktábla őrzi.

nobel_dij_atvetele_1994.jpg
Harsányi János 1994-ben átveszi a Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól

 

nobel_dijasok-fasori_gimnazium1.jpg

A Nobel-díjasok emléktáblája a Fasori Gimnázium falán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest14.blog.hu/api/trackback/id/tr6815717954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása