A neogótikus templomok mestere - Hofhauser Antal
2020. június 20. írta: zuglói helytörténet

A neogótikus templomok mestere - Hofhauser Antal

Talán nincs még egy olyan sokat alkotó építészünk, akivel olyan mostohán bánt volna az utókor, mint Hofhauser Antallal. Korának foglalkoztatott, megbecsült mestere volt, nevét legtöbb műve leírásából mégis egyszerűen kifelejtették. A Thököly úti Rózsafüzér Királynéja templom tervezőjének  adózunk a következő írással.

pappd2.jpg

A Thököly úti Rózsafüzér királynéja templom (fotó: Papp Dezső)

Mindig érdekes összevetni egy építész pályája során keletkezett épületeket. Vajon felismerhető-e alkotójuk pusztán egyedi stílusjegyek alapján? Hofhauser esetében a válasz egyértelmű igen, noha két stílusnak is mestere volt: neogótikus templomaival, és az ún. svájci stílusban alkotott nyaralóvilláival az ország több pontján találkozhatunk.

Hofhauser Antal jómódú német budai polgárcsalád ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot 1857-ben, a Vízivárosban.  Édesapja kőfaragómesterként kereste kenyerét, a korabeli krónikák szerint ő szállította a sóskúti mészkövet a Citadella építkezéséhez. Antal 1875-ben iratkozott be a bécsi Képzőművészeti Akadémia építész karára, ahol Petz Samu, a Központi Vásárcsarnok építésze évfolyamtársa volt. Tanulmányai alatt több díjat nyert, majd visszatért szülővárosába. Neve először 1880-ban bukkan fel a fővárosi lapokban, amikor megbízást kapott  a Tömösi-szorosban felállítandó Honvéd-emlékmű megtervezésére. A vadregényes háttérből kiemelkedő, fehér mészkőből készült építmény kivitelezője az édesapa, Hofhauser Lajos volt, aki a költségek tetemes részét is magára vállalta.

tomosiemlekmu.jpg

A Honvédemlék a Tömös-szorosban (hetfalu.ro)

 

Ezután mozgalmas évek következtek a fiatal építész életében. Kisebb megrendelések mellett ebben az időben házasodott. 1886 húsvét vasárnapján vezette oltár elé Helvey Irént, akitől 3 gyermeke, két leány, és egy, felnőttkorában  sok bajt, bosszúságot okozó fiú született.

Pályájának jelentős állomása volt, amikor 1884-ben megbízták a budai lövőház megtervezésével. Az avatóra egy évvel később 1885-ben került sor. A csinos épület sikert hozott a fiatal tervezőnek. A lapok kiemelték a lövőház kecsességét, jó elrendezését, a lövőhelyiségen kívül Hofhauser ugyanis tánctermet, éttermet, kávéházat is tervezett a Kis Rókus utca végén álló építménybe.

hofhauserlovohaz.jpg

A budai Lövészegylet háza

 

 1887-ben a Pesti Korcsolyázó Egyletnek tervezett egy faszerkezetes melegedőcsarnokot az ideiglenes jégpálya mellé. Ez a Városligetben, a mai Királydomb mellett volt. Az enyhe teleken, amikor a Városligeti tó csak későn fagyott be, ezt a locsolt, kisegítő pályát használták az egyleti tagok. 1902-ig működött, de a Hofhauser pavilon még a 2. világháború idején is megvolt, akkor épp a Fővárosi Kertészet használta. A Városliget egyik legbájosabb, tájba illő épülete volt, nagy kár, hogy megmentésére nem fordítottak figyelmet.

 hofhauser_jeg.jpg

A melegedő a városligeti kisegítő jégpályánál, 1890 körül

 

klein2.jpg

 A leányfalusi ún. Klein-villa (fotó: gardenista.hu)

 

Hofhauser Antal az 1880-as évek végére sokat és pontosan dolgozó, jómódú építész, és az iparrajziskola megbecsült tanára lett. Tisztes jövedelméből telket vásárolt az akkor felkapott üdülőhelyen, Leányfalun, és élete végéig a település szerelmese maradt. Több nyaralót is tervezett, 1892-ben pedig díjazás nélkül készítette el a közadakozásból épült leányfalusi templom terveit. A Szent Anna plébániatemplom ma is áll, és szolgálja a híveket, de a nagyvonalú tervező nevéről szinte egyetlen leírás sem emlékezik meg.  Ennél a templomnál alkalmazta először Hofhauser az általa annyira kedvelt, és művein sokszor visszaköszönő neogótikus formát. Úgy vélte, az isteni áhítat kifejezésére  az égbe törő, kecses forma a legalkalmasabb. Innentől kezdve gyakran indult egyházi pályázatokon. 1897-ben elnyerte a bátaszéki templom,  1898-ban a Huba utcai karmelita templom és rendház, 1905-ben a békéscsabai templom tervezését.

 

leany2.JPG

A leányfalusi templom

 

paduai_szent_antal_templom_1.jpg

A békéscsabai Páduai Szent Antal templom

 

1897-ben megbízást kapott a Szent István társulat Szentkirály utcai székházának elkészítésére. Az impozáns,  gazdagon díszített neoreneszánsz palota élete egyik fő műve lett. Ma a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának otthona.

szentistvan.jpg

forrás:egykor.hu 

 

Az 1900-as évek elején a Thököly út Bálint utca (ma Cházár András utca) sarkán vásárolt telket a Domonkos rend, hogy itt építsék fel új templomukat és rendházukat részben közadakozásból. Előbb egy kis kápolnát nyitottak, majd ennek helyén, a  Thököly út 56. számú telken 1912. május 5-én tették le a templom alapkövét József főherceg és Auguszta főhercegasszony jelenlétében. A tervező Hofhauser Antal, az építőmester Paulheim Ferenc volt, az üvegablakok Róth Miksa munkái, a kereszthajó oltárait Petrovácz Gyula, a Kassai téri templom építésze tervezte. A főváros 200 000, a kultuszminiszter 150 000 koronával járult hozzá a 4000 hívő befogadására alkalmas templom építéséhez. A felszentelést 1915. október 3-án Csernoch János esztergomi bíboros-prímás végezte.

 

pappd1.jpg

A Thököly úti Rózsafüzér királynéja templom (fotó: Papp Dezső)

 

Ez volt Hofhauser utolsó jelentős munkája, ezután betegségtől és fia viselt dolgaitól gyötörve, jórészt visszavonultan élt Leányfalun. A halál is itt érte 1923-ban. Neve már csak fia, László révén került a fővárosi hírlapok címoldalára az 1920-as évek közepén. A fiatalember korának egyik legjelentősebb szélhámosa volt, hamis iratokkal, hamis néven linkeskedte végig a történelmi Magyarország területét. Előlegeket vett fel soha el nem induló afrikai expediciókra, banki alkalmazottként sikkasztott, majd a 12 milliós apai örökségnek is a nyakára hágott, és hogy pénzhez jusson, hamisított sorsjegyekkel vert át embereket. A Hofhauser név ezután végképp feledésbe merült, jobbára csak kevesek által ismert építészettörténeti munkákban bukkant fel.

 Majkó Zsuzsanna

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest14.blog.hu/api/trackback/id/tr1215850236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garay Klára 2020.06.20. 11:09:25

Nagyon örülök, hogy megidézted az öreg tevékenységét.
És nem elég neki a személyes tragédiája, még a szelektív történelmi emlékezet is mostohán bánik vele.
A Rózsafüzér királynéja csodálatos templom, dísze a kerületnek. Amikor meglátom messziről a tornyát, tudom, hogy hazaértem.

zuglói helytörténet 2020.06.20. 11:46:15

@Garay Klára: " Amikor meglátom messziről a tornyát, tudom, hogy hazaértem. " Ez nagyon szép, köszönöm.
süti beállítások módosítása